Studenti dragi,vredni ste...

Dragi moji studenti, imam poruku za sve vas. Poruku za one uspešne i za one koji se smatraju neupešnima, koji se osećaju kao da su promašili i fakultet i život. Imam poruku za one koji su prihvatili na svoja leđa tuđe boli i frustracije i koji su zaboravili koliko su sjajni!

E,pa, vredni ste! Vredni ste i sreće i uspeha i novca! 

Vi zaslužujete da budete uspešni iako vas nazivaju "večitim studentom" iako vi sebe doživljavate kao "večitog studenta".

Vi ste vredni ljubavi, uspeha, poštovanja iako niste upisali fakultet koji ste želeli.Vi zaslužujete uspeh iako uopšte niste upisali fakultet. 

Vi ste vredni sopstvene ljubavi čak iako niste ispunili svoja očekivanja. Vi ste vredni i sopstvene i tuđe ljubavi iako niste ispunili očekivanja svojih roditelja, bake, deke, drugarice ,društva iz srednje škole, profesora iz osnovne i srednje škole, komšike koja vas je uvek doživljavala uzornim detetom, detetom za primer.

Dete u vama i dalje zaslužuje da veruje da je moguće da ostvari san iz detinjstva. Dete u vama zaslužuje ne jednu novu šansu, već hiljadu novih šansi ako mu je to neophodno.

Slika>Pinterest

Vi ste vredni divljenja jer se s mukom, godinama trudite da se uklopite u sistem koji vas guši.

Vi zaslužujete poštovanje jer s mukom, godinama učite stvari za koje mislite da vam u životu neće nikada zatrebati, i verovatno ste u pravu.Vi zaslužujete podršku i ako ste uspešni u tome, ali i ako niste uspešni u tome. Vi ste vredni života u njegovom najvećem sjaju i onda kad vam se čini da ste u sred mrklog mraka.

Vi ste vredni uspeha.Vi ste vredni sreće. Vi zaslužujete da radite posao svojih snova i da zarađujete veliki novac! To nema veze sa stepenom formalnog obrazovanja, to nema veze sa diplomom, to nema veze sa ispitima koje niste položili, diplomskim koji nikako da odbranite... to nema veze ni sa ispitima koje ste položili. Vi to zaslužujete. 

Vi ne morate da se pravdate i dokazujete. 

Vi morate sebi da date šansu, da smognete snage da bez obzira na to koliko vam je energije oduzeo naš zaostali obrazovni sistem, bez obzira na to koliko ste sami sebi srozali samopouzdanje, bez obzira na to što vam deluje da ste svoje proživeli i da vam je fakultet oduzeo mladost (možda ne fakultet ali neprestani teret da biste trebali da ga završite), date sebi dozvolu da krenete ispočetka.


Dugujete sebi novi početak. Dajte prostor duši i umu da se detoksikuje, odmori i krene ponovo da živi.

Gde god da ste sada, na vrhu ili na dnu, vi zaslužujete da živite život po svojoj meri, po meri svojih očekivanja, svojih stavova o životu, svojih skrivenih želja, 

Diploma nije dokaz da imate znanje. Diploma nije dokaz da ste zreli. Diploma nije dokaz da ste sposobni da zarađujete velike sume novca. Diploma nije dokaz da ste stručni. Diploma je dokaz da ste s većom ili manjom mukom naterali sebe da se privremeno ukalupite, prihvatite društvene norme iako se s njima ne slažete. 

Ali,isto tako, ako nemate diplomu, ne znači da nemate znanja iz oblasti koja vas interesuje. Ako nemate diplomu, ne znači da niste sposobni da ostvarite veliku karijeru. Ako nemate diplomu ne znači da niste u stanju da ostvarite značajne rezultate. 

Diploma ne određuje vašu vrednost.Vi ste mnogo,mnogo vredniji od te diplome. Vi možete mnogo više od onog što ste pokazali na fakultetu, u školi. Vi u sebi imate ogroman potencijal koji je škola ili ugušila ili nije razvila. Ne zaostajete vi za školom, škola zaostaje za vama, A onda dođe neko ko nije svestan toga i ubedi vas da ne vredite, da ste loš student, da bez diplome nećete moći da živite kvalitetan život...ne prihvatajte tuđe zablude i ne trošite energiju da ubedite nekog u suprotno. Uložite tu energiju da vratite sebe,da se prisetite kakvo ste dete bili i kakav je čovek to dete želelo da postane i idite za tim osećajem.

Vi ste vredni svakog dobra! Vi ste više od onog što mislite da jeste.

Za vaše najveće dobro,

Ašik Žena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?