Don't do list


Inspiraciju za ovaj tekst našla sam u predivnom snimku u kome dame u 60-im i 70-im godinama svog života govore o tome kako bi se osećale da u današnje vreme žive svoju mladost, kako iz njihove perspektive žive mlade žene danas, u vremenu rapidnog razvoja tehnologije i masovnog korišćenja društvenih mreža. Jedna od njih je rekla kako bi, da je sada „njeno vreme“  pravila umesto „to do“ liste spisak koji bi nosio naziv „don’t do list“.

Međutim, pored tog kratkog filma, ove moje misli podstakla je i divna mlada žena, moja klijentkinja, koja je došla kod mene da potraži podršku. Osećala je da živi za druge, da je vreme i život podredila potrebama svojih najbližih i postepeno je izgubila iz vida šta ona želi da uradi sa svojim životom. Osećala je kad da živi u službi drugih ljudi. Želela je da nauči da kaže NE. Kada je došla na coaching nije imala predstavu šta želi ali je znala šta više ne želi. Znala je da ne želi više da poklanja vreme,dane i godine trudeći se da zadovolji tuđa očekivanja. Kad je osećala da gubi sebe iz vida, osvestila je šta sve više ne želi da radi, a onda je postepeno usmeravala svoj um na razmišljanje o onome što želi.

                                                                Fotografija:pinterest.com

Najzad, sve me to podsetilo na reči moje majke.Ona je često govorila kad sam bila mala: „Ako ne znaš šta hoćeš ili želiš, bitno je da znaš šta sigurno nećeš ili ne želiš. Mene je više puta spašavalo to što sam znala šta sigurno  ne želim.“

Ako još uvek niste u stanju da utvrdite šta je to što vi zapravo želite, razmislite o tome šta nikako ne želite. Napravite liste koje će vam služiti kao podsetnici na šta nikako nećete pristajati, u svim važnim oblastima života. Zapišite na kakve odnose nećete pristajati (sa prijateljima, partnerom, poslovnim partnerima...), kakve poslove apsolutno ne želite da radite, na šta nikako nećete dozvoliti sebi da potrošite svoje vreme i svoj život.

Razmislite o tome šta ne morate da budete, šta ne želite da budete, šta nećete sebi dozvoliti. Podvucite razlike između kompromisa u cilju održavanja dobrih odnosa i kompromitovanja svog unutrašnjeg bića zarad ispunjavanja tuđih očekivanja ili zadovoljavanja nečijih potreba.


                                                            Fotografija:  Getty Images


Ako definišete sebi šta je za vas ono na šta ne pristajete, što sebi nećete dozvoliti, kakve situacije nećete tolerisati, gde ćete postaviti svoj prag nezadovoljstva, gde podvlačite crtu i kažete:“E to stvarno ne želim u svom životu“ stvorićete sebi jasnu sliku o tome koje svoje vrednosti i stavove nećete nikad dovoditi u pitanje.

Kada definišete sebi na šta nećete trošiti svoje vreme, energiju, pažnju automatski ćete u svom životu obezbediti više prostora za ono na šta želite da usmerite svoje resurse. I tako će „mic po mic“ život dobiti smisao a vaši dani biće ispunjeni zadovoljstvom.Nećete stavljati sebe u poziciju žrtve, nećete sebe gurati preko svojih granica, nećete ubeđivati sebe da nešto uvek mora da se žrtvuje...nešto mora zaista, ali postoji nešto što se ne sme žrtvovati a to je vaše JA. I pritom ne mislim na ego, već na najnežnije potrebe vašeg bića.



Kada definišete jasno koji deo sebe nećete prodati ispod cene, koje svoje talente i sposobnosti nećete staviti u službu ostvarenja tuđih snova a na uštrb sosptvenih, otvoriće se sasvim nova polja, do sada možda nepoznata ili zaboravljena, u kojima ćete sagledati ko ste vi u svom životu, šta od njega želite i osvestićete da zapravo sve što poželite, vi i zaslužujete.


Za Vaše najveće dobro,

Ašik Žena



Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?