Pravilo pet puta



Slika preuzeta sa Pinterest -a


Ovo veoma jednostavno pravilo za učenje otkrio mi je moj profesor gitare. Uvek mi je govorio kako je ona latinska izreka repetitio est mater studiorum ključ za postizanje rezultata -  prosečnih i izvrsnih,u zavisnosti od toga koliko je često i dosledno primenjujemo.

Učio me je da je za prosečnu reprodukciju neke melodije potrebno da je pet puta ponovim nakon što je u celosti naučim. A ukoliko je ponovim 10 ili više puta, imaću dovoljno veštine i saopouzdanja da je izvedem pred nekim i van naših časova.

Kad ovo jednostavno pravilo primenite na učenje bilo kog predmeta, bilo koje materije, ono postaje vaša garancija za željeni rezultat.

Zaista, kada jednom u celosti naučite neku lekciju i nakon toga je u nekom kraćem vremenskom roku ponovite minimum pet puta, nema šanse da  na ispitu ne pokažete solidno znanje o tome.

Kao i sve velike istine i ponavljanje je majka nauke je svima poznata i često vuče sa sobom ono čuveno „Uuuuu pa znam to, to svi znaju“. Tačno!

 Ali znanje ne donosi promenu i željeni rezultat,primena donosi.

Benefiti od primene ove jednostavne istine su:


  •    Stičete samopouzdanje. 
      Jedan od načina da ojačate svoje samopouzdanje je vladanje materijom. A ponavljanje je....majka....
      Ponekad nas frustrira što mislimo da smo nešto naučili pa kad želimo to da ponovimo zapinjemo za svaku drugu rečenicu. To se dešava upravo u prva tri ponavljanja, nakon toga, kreće vežbanje izvrsnosti .   Svako sledeće ponavljanje biće brže i bolje od prethodnog.

  •     Vežbate izlaganje.
          Interpretacija je za polaganje ispita često važnija od znanja. Ponavljanjem postajete samouvereni,        harizmatični,sugestivni prezenteri.


  •     Svesno pratite svoj napredak i pratite koji su to delovi kojima treba da posvetite više pažnje ili da ih izbegnete kad dođe trenutak da se odgovara.


  •     Vežbate fokus. 
      Velika je verovatnoća da ćete na ispitu odgovarati baš to što ste najviše ponavljali i zahvaljujući tome najbolje i naučili. Prema zakonu privlačenja, gde je pažnja tu je energija, gde je energija tu je dobit.

Znam da znate...ali vas molim da primenite.

Za Vaš uspeh i izvrsnost,

Ašik Žena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?