Kako prevazići otpor prema promeni?

Možda ste trenutno u situaciji da niste zadovoljni svojim životom ili sobom. Možda želite da unapredite neku oblast svog života, da unapredite zdravlje, emotivni život, karijeru, finansijku situaciju ili da steknete neku osobinu za koju mislite da vam nedostaje. Možda jednostavno ne znate šta je to što vam tačno treba da biste se osećali zadovoljnije u svojoj koži ali prosto vam je jasno da je potrebna neka promena.

Kada dođemo do zaključka da je potrebno nešto menjati i to nešto konkretno u smislu da je neophodno preduzeti određenu akciju, sasvim je prirodno da se javljaju otpori prema promeni. Strah od nepoznatog, neizvesnosti, nesigurnosti drže nas tu gde jesmo kako bismo se osećali zaštićeno i bezbedno. I to je apsolutno prirodan,iskonski proces koji se odvija u nama. 

Međutim, kada nam je jasno da je zaista došlo vreme kad se nešto mora preduzeti, treba znati kako prevazići taj otpor i krenuti napred.

Odgovor se krije u formuli N * V* PK > OPP

Slika:Pinterest


N je nelagoda koju osećate, nezadovoljstvo koje se gomila u vama. To čak može biti i osećaj koji se u vama javlja kada ste već preduzeli nešto vezano za svoj cilj. Na primer, želja da odustanete ili  strah da ste sebe precenili i da je nemoguće da ostvarite svoj cilj. Dakle, N je situacija u kojoj se vi nalazite u ovom trenutku.

V je vizija,ideja o tome šta želite da postignete, kojim osećajem želite da zamenite tu nelagodu koju trenutno osećate. To je stanje kome težite. To je vaša želja ili vaš san.

PK je prvi korak. To je akcija koja se ne odvija u vašem umu ili vašem srcu, to je ono što činite u realnom svetu koji je vidljiv i drugim ljudima, dakle, ponašanje,radnja, 

OPP je naravno otpor prema promeni. 

Sada je vreme da konačno ta matematika koju smo učili u školi bude korisna kada je u pitanju naša sreća. Dakle, kao što smo učili, ako je jedan od činilaca nula, cela jednačina rezultira nulom. Zato je neophodno da činioci N, V i PK obavezno imaju vrednost veću od nule kako biste pobedili otpor prema promeni.

Drugim rečima, identifikujte tačno šta osećate (N), zatim tačno recite sebi šta želite umesto toga (V) i na kraju učinite bilo kakav,makar majušni korak koji u pravcu tog željenog stanja i otpor prema promeni (OPP) će biti znatno manji. 

Ako ne verujete meni, verujte matematici,tamo je nekako sve precizno i tačno.

Ašik Žena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?