Po čemu se razlikujete od osobe koja ima više samopouzdanja?

Samopouzdanje je veoma česta tema koju moji klijenti na našim coaching sesijama navode kao nešto na čemu žele da rade.

Ponekad u nedostatku samopouzdanja vide uzrok svoje nedoslednosti, svog odustajanja, povlačenja u sebe. Kažu da zbog nedostatka samopouzdanja ne vole da čekaju nekog na ulici i da se nikada nisu usudili da sebe izvedu na kafu, da sednu negde sami sa sobom i popiju piće. Smatraju da zbog toga što nemaju dovoljno samopouzdanja dozvoljavaju svojim kolegama, šefovima, partnerima, ukućanima da im nameću kako treba da žive, rade, kako da se ponašaju. Nedostatak samopouzdanja je za njih glavni uzrok što se ne usuđuju da rade nešto što vole, da kažu o sebi nešto lepo, da se pohvale. Zbog nedostatka samopouzdanja ne vole da drže prezentacije koje im mogu olakšati put do unapređenja ili bolje ocene na fakultetu. Zbog nedostatka samopouzdanja ne mogu da nađu nove prijatelje, sklope nova poznanstva, vrate u prodavnicu proizvod kome je protekao rok...

Ako i vi sebe vidite kao osobu koja nema samopouzdanja i kao nekog ko zbog toga ne može da unapredi i ulepša svoj život na način koji želi, zamolila bih vas da razmislite o tome kako vi zapravo doživljavate osobe koje imaju dovoljno samopouzdanja, onoliko samopouzdanja koliko mislite da vama nedostaje da biste nešto ostvarili.

Šta mislite, kako osoba koja ima samopouzdanja reaguje u toj situaciji u kojoj se vi sada nalazite?

Slika:Pinterest

Možda je vreme da promenite perspektivu iz koje posmatrate osobe koje imaju dovoljno samopouzdanja.

Kada smo nesigurni u sebe, svoju vrednost, znanje, snalažljivost, mi osećamo strah od rekacije drugih ljudi, bojimo se da će nas neko ismevati, poniziti, da ćemo se obrukati, izblamirati i onda shvatimo da je bolje da sedimo tu gde jesmo nego da se izlažemo riziku da neko vidi koliko ne znamo, koliko nemamo ili koliko nismo...

Ono što je važno da znate o osobama za koje mislite da imaju više samopouzdanja od vas jeste da i one prolaze kroz sva emocionalna stanja sa kojima se suočavate i vi. Razlika je u tome što takve osobe biraju drugačije reakcije.

Razlika između vas i osobe za koju smatrate da ima više samopouzdanja je to što ona svesno bira drugačiju reakciju na strah 

Osoba koja ima samopouzdanja takođe oseća strah od neuspeha, poznata joj je nelagoda i panika, svesna je rizika,  ta osoba takođe zna koliko ne zna... ali svesno bira da uprkos svemu tome uradi to što želi. 

Osoba koja ima samopouzdanja, koristi onoliko znanja koliko ima  i spremna je da nauči više pa makar taj nauk dobila i iz situacije u kojoj nije uspela da postigne željeni rezultat.

Ako mislite da prvo morate ojačati samopouzdanje pa tek onda krenuti u akciju moram vam reći da je redosled obrnut. Samopouzdanje možete steći jedino tako što ćete krenuti u akciju sa svim osećanjima, znanjima, neznanjima, nesigurnostima, strahovima, očekivanjima, nadanjima, željama koje trenutno imate. Kada dozvolite sebi da sa svim tim što trenutno jeste i sa svim tim što trenutno niste prođete kroz neku novu situaciju, shvatićete da ste iz nje izašli kao osoba koja ima više samopouzdanja, kakav god ishod te situacije bio.

Za vaše najveće dobro,

Ašik Žena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?