Prihvatanje odgovornosti ili koliko ste dužni sopstvenom životu?


Odgovorite sebi na sledeća pitanja:

Šta sam danas uradila/o, koju sam konkretnu akciju preduzela/o u pravcu kreiranja života kakav želim da živim?

Zbog čega mislite da je vaš partner dužan da vas usreći? Zbog čega je neko dužan da vas voli, da vam poklanja pažnju, da vam pruži podršku, da vas sasluša, da vas izvede negde ili odvede na neko lepo putovanje? Zbog čega osećate da neko ima obavezu da se prema vama ponaša kao da ste centar sveta? Zbog čega nekome vaše potrebe treba da budu prioritet?

Da li zbog toga što ste vi neko ko svakog dana, u svakoj situaciji podržava svog partnera ili nekog svog prijatelja? Da li ste vi osoba koja sluša i otvoreno se interesuje za potrebe drugih ljudi? Da li ste vi neko ko je usmeren na davanje podrške, pažnje, ljubavi? Pružate li sebi sve što očekujete da vam drugi pruže? Budite iskreni.

Zašto mislite da vam je život bilo šta dužan? Da li ste sigurni da ste dali sve od sebe da budete ono što želite, da živite dane kakve priželjkujete? Jeste li? 

Da li ste sebe dali životu onoliko koliko život to zaslužuje?
  

Možda osećate određeni otpor dok odgovarate na ova pitanja. Možda se vaš ego toliko jako buni da nemate nameru da se "nekome pravdate" i da odgovarate na "glupa pitanja" kada "znate da se dajete 100 %" ... možda vam ove rečenice sa sve mojim navodnicima deluju provokativno, ali tvrdim vam, sa sigurnošću, ukoliko ste otvoreni da sebe preispitate, jer zaista želite da rešite nešto što vas muči i zaista želite da se osećate bolje, vaše šanse da u tome uspete su upravo postale mnogo veće.

Jer, ukoliko ste ipak zaključili da ni vi niste baš najbolja verzija sebe, najbolja supruga, devojka, majka, otac, muž, partner, student, poslodavac, radnik...onda još uvek niste preuzeli potpunu odgovornost za iskustva koja sami kreirate u svom životu.

Ukoliko ste bili dovoljno iskreni, i priznali sebi da biste ipak mogli da date malo više sebe, da se još malo potrudite, da razvijete još neke korisne navike ili osobine ili da pokušate da na drugačiji način pristupite dragim ljudima sa kojima imate konflikte ili koji vam izazivaju frustracije, onda ste upravo uradili jednu neverovatno bitnu stvar- prihvatili ste tačku u kojoj se nalazite i spremni ste da krenete dalje.

Ako osećate da je život nepravedan ili da nema prava da vas muči, ukoliko mislite da neko mora da se ponaša bolje prema vama i da vam daje više....zapitajte se, zašto bi život vama išta dugovao? 

Zar niste onda i vi nešto dužni tom svom životu?

Možda ste dužni svom životu malo više vere ili pozitivne energije.Možda ste svom partneru ostali dužni neku pohvalu za neki lep gest ili ste dužni osmeh nekome ko je bio ljubazan prema vama. Možda ste dužni zahvalnost životu što vam je kroz teške situacije podelio izvanredne lekcije ili što vas je zaštitio od još gorih ishoda.

Pročitala sam ovih dana fantastičnu rečenicu.Ne znam ko je autor, ali hvala mu što me prodrmao :“A šta ste Vi to dali da toliko očekujete?“

Vau!

Priznajem, mnogo toga sam mogla a nisam.Mnogo toga još mogu, i hoću.

Pokušajte i vi još nešto da učinite ili još jednom dajte sebi i životu šansu ... dajte još malo.

 Mislim da možemo biti samo na dobitku.

Za vaše najveće dobro,

Ašik Žena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?