Kada poređenje s drugima može biti korisno?

Verovatno često čujete savet da nikako nije korisno porediti se s drugim osobama. Najčešće čujemo da je jedino korisno poređenje, ukoliko želimo da se razvijamo i da napredujemo u životu, ono u kome se poredimo sa samim sobom, odnosno da nam je jedino korisno ukoliko poredimo sebe sa onom osobom koja smo bili juče ili pre recimo 5 godina. 

I zaista je jako korisno videti koliko smo napredovali, šta smo postigli, koje smo dobre navike usvojili, šta smo naučili, koje smo nove,korisnije obrasce ponašanja usvojili, koje pozitivne stavove, način razmišljanja... zaista nam svako naše postignuće pomaže da se osećamo bolje, motivisanije, da imamo više samopouzdanja a sve nam to daje elan da nastavimo da se unapređujemo i da i dalje koračamo ka svojim ciljevima.



Međutim, teško je ponekad ne upoređivati se sa drugima. Često gledajući fotografije na društvenim mrežama znamo da se osetimo loše kada vidimo nečiji uspeh, sliku sa nekog egzotičnog putovanja, nečiju atraktivnu figuru ili prezentaciju idiličnih porodičnih i partnerskih odnosa. Zar nije tako? Iako znamo da svako ima svoj život, iako znamo da su sve te fotografije inscenirane i provučene kroz razne filtere, nekako se ipak ponekad osetimo loše.

Slika:www.learningpotential.gov.au

Ali, postoji rečenica koja vam može pomoći da kad primetite da se upoređujete sa nekim, jednostavno okrenete tu misao u svoju korist i ipak date sebi prostor za napredak i motivaciju za postignuća koja priželjkujete. Ta rečenica glasi : 

Ako može neko, može svako!

Ili ako baš želite da se uporedite, biće vam korisnije da kažete : ako je mogla/o ona/on, mogu i ja, umesto : kako ona to može (ima) a ja ne... obratite za trenutak pažnju na to kako se osećate kada izgovorite prvu a kako kada izgovorite drugu rečenicu.


I ono što je još važno da znate je da neke stvari koje vi već imate neko drugi jako priželjkuje a da možda vi toga niste ni svesni. Možda se neko upravo upoređuje sa vama. Ako znate takvu osobu, budite joj podrška i recite joj: ako sam mogla ja, možeš i ti! Videćete na koji način će ta rečenica delovati na osobu koju želite da ohrabrite i biće vam jasnije koliko vam ta misao može pomoći da jednostavno nastavite dalje sa verom da sve što je za uspeh potrebno, već imate u sebi.


Za vas,

Ašik Žena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?