Bol zbog reči koje nikad nismo čuli

Nedavno sam pisala o boli koje nam zadaju nečije reči (ako vas zanima, pročitajte više u tekstu Zašto nas uvreda zaboli? ), ali danas želim da vam ukažem na to koliku moć ima snaga neizgovorenih reči, koje umeju da zabole više od onih izrečenih.

Zapravo, neke reči koje nikada, nažalost, nismo čuli, mogu biti barijera koja nas sprečava da napredujemo, upustimo se u ostvarenje nekih svojih želja ili jednostavno da živimo autentično, a ne skrivajući se od sveta.

Znate, većina nas se obraća sebi jako grubim opaskama. Ovo sam ja umela često da govorim sebi: glupa si, nesposobna si, ružna si, smotana si... verujem da vam je ovakav unutrašnji dijalog dobro poznat. Možete za trenutak da se zamislite nad tim koje vi reči sebi najčešće upućujete.

Ono što je važno da osvestimo jeste da većina tih uverenja o sebi samima nismo sami izmislili. Ta uverenja, koja smo prihvatili kao istinu o sebi, došla su do nas spolja. To su verovatno bile nečije reči koje smo čuli u određenoj situaciji u kojoj je neka nama važna osoba želela da nam skrene pažnju na ponašanje. Ali je, nažalost, ta osoba, možda vaša mama ili učiteljica, češće znala da kaže "Kako si samo bezobrazna!" , čime vam nije uputila poruku da je problem u vašem ponašanju, već je tom nesrećnom rečenicom vašem detinjem nežnom umu saopštila da je problem u vama. Bilo bi mnogo drugačije čuti "To što si uradila je bezobrazno", zar ne? 

Nadam se da ste razumeli obrazac po kome upijamo neistine o sebi koje se usled mnogo ponavljanja ustale kao naša uverenja.One reči koje su trebale da budu reakcija na naše ponašanje, saopštene su kao definicija našeg identiteta: ti si...

Međutim, neka uverenja koja su deo naše slike o sebi, dolaze i iz onih praznina za koje bismo tako silno želeli da ih je neko ispunio rečima ljubavi i podrške. Šta je to što nikada niste čuli od roditelja? Ili šta bi vam značilo da čujete od neke vama značajne osobe, brata, sestre, partnera, prijateljice, saradnika, kolege šefa? 



Mnogi od nas nikada nisu čuli reči poput: 
Ti si tako dobra devojčica
Tata te mnogo voli
Ti si sposobna i pametna
Ti zaslužuješ uspeh
Odlično si to uradila
Ti si vredna
Ti vrediš
Baš si to dobro uradila
Ponosim se tobom
Ti si tako dobar sin
Ti si stvarno super sestra!


Šta je to što nikad niste čuli, a tako mnogo bi vam značilo da jeste?

Ponekad nismo ni svesni koliko nas boli to što smo se trudili, davali sve od sebe, a osoba čije su nam reči i postupci odredili neki deo života, nije znala da saopšti ono što nam je bilo potrebno da čujemo.

Evo, razmislite o tome u čemu ste sve sebe sprečili, šta je to što nikako da uradite za sebe i svoj život, u kojoj oblasti života se ne usuđujete da živite svoju istinu i svoj puni potencijal samo zato što ste uvereni da niste dovoljni? A mislite da niste dovoljni, jer verovatno to nikada niste čuli, bar ne od onog ko je imao moć da vam da krila...

I šta sad?
Sada, kada znate šta ste to tako želeli da čujete, ustanite i recite to sebi, naglas! Znam, čudno je.Čudno je jer je nepoznato, a naš um je programiran da nas vodi poznatim stazama,kako bismo izbegli opasnost i kako bismo preživeli.Ali dosta smo preživljavali sopstveni život, 'ajde malo da ga živimo.
 Sve što nam je nepoznato, našem umu služi kao alarm za pružanje otpora. Ali, recite jednom naglas sebi zaslužujem, vredim, vredna sam ljubavi, poštovanja, zaslužujem da imam sve što mi je potrebno, dovoljna sam.... i već drugi put kada to izgovorite biće vam lakše, jer je sada poznato. Naš um će se lagano otvoriti za prihvatanje novih reči, koje će ukloniti boli i blokade.

Gde god možete ispišite ove reči: Ja sam dovoljna. I am enough. I videćete kako se život menja.

Za vas,

Ašik Žena

Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?