Zašto prokrastiniramo?

Prokrastinacija je veliki ometač velikim pa i malim uspesima.

Znamo šta bismo trebali  da uradimo, znamo šta se mora i bez čega se ne može ostvariti neki cilj, čak smo svesni i posledica nezavršenog posla, ali nas sve to ne sprečava da nastavimo da ne radimo ništa po tom pitanju. 

Odugovlačimo, odlažemo obaveze, tražimo mala zadovoljstva koja će učiniti da se osećamo bolje sa namerom da, eto, čim popijemo kafu i odgledamo jednu epizodu serije, prionemo na posao... kafu popijemo, pa uključimo još jednu epizodu ili se latimo sređivanja kuće, telefoniranja, društvenih mreža i posao se "sam od sebe" odloži jer, ode dan, nemamo vremena...

To je prokrastinacija. Ali, zašto to radimo, zašto smo tako kreativni u pronalaženju načina da odložimo obaveze kada znamo kakve će biti posledice neurađenog posla?

Zahvaljujući jednoj veoma uspešnoj ženi, Mel Robins, koja je lansirala pravilo 5 sekundi, shvatila sam zašto  prokrastinacija pobeđuje našu logiku. 

Prokrastinacija je način da se zaštitimo od stresa.
Mel Robins

Naš mozak zna šta je potrebno da uradimo, ali takođe zna šta nas uznemirava, čini napetim, dovodi u stanje stresa a njegov zadatak nije da nas vodi ka uspehu, već da nas štiti, da nam pomogne da preživimo. Zato uvek nađe način da nas odvuče od aktivnosti koja nam ne prija bez obzira što znamo kakva će nagrada uslediti. 

Kada odlažemo izvršenje zadataka i obaveza, mi se štitimo od stresa. Ima logike , zar ne?
Još je lakše razumeti proksrastinaciju kada znamo šta je stres. Stres je zapravo strah. Da, strah, Bojimo se da nećemo postići, da nećemo završiti, da nećemo uspeti i lakše je da jednostavno ne uradimo ništa nego da se suočimo sa tolikim pritiskom.

Jeste li povezali? 

Prokrastinacija -> zaštita os stresa -> stres = strah

Slika:Pinterest

Ako ste prihvatili ovu vezu između prokrastinacije i straha, vreme je da korak po korak naučite da upravljate prokrastinacijom, 
Definišite sebi svoje strahove. Ispišite čega se to sve plašite vezano za situaciju na kojoj ne radite iako znate da je rad jedini put do cilja. I zatim radite na tome da racionalizujete te strahove i da ih se oslobodite,
Obratite se za podršku psihologu ili coach-u ako vam je teško da sami radite na oslobađanju od svojih strahova. Bitno je samo da ih ne pustite da upravljaju vašim aktivnostima i vašim životom ukoliko ste ih već osvestili.

Ako je neuspeh nešto čega se plašite, već smo razjasnili Šta je neuspeh? u ovom tekstu, pročitajte ga ponovo ako vam je potrebno da shvatite pravu definiciju neuspeha.
Možda vam bude od koristi i tekst Kako da se više ne razvlačite?

Pišite mi ako ste u nekoj nedoumici, tu sam za vas...

Ašik Žena


Коментари

Популарни постови са овог блога

Oni koji žive u tegli misle da je poklopac nebo

Izlečite detinjstvo - jednostavna i moćna tehnika za rad sa unutrašnjim detetom

Koji ste tip ljudi - muva ili pčela?